مالیات کسب و کار اینترنتی به چه صورت است؟ آیا کسب و کارهای اینترنتی نیز مشمول مالیات میشوند؟ بسیاری از افراد فکر میکنند که در صورت ایجاد یک کسب و کار اینترنتی، نیازی به پرداخت مالیات ندارند و میتوانند هر آنچه درآمد از این طریق اخذ میکنند را ذخیره نمایند؛ اما بر اساس بخشنامه مالیاتی کسب و کارهای اینترنتی، هر فرد حقیقی و حقوقی با هر میزان درآمد، موظف به پرداخت مالیات به دولت خواهد بود. در نتیجه، کسب و کارهای اینترنتی از جمله فروشگاههای آنلاین نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود. در ادامه این مقاله ، به بررسی صفر تا صد مالیات کسب و کار اینترنتی خواهیم پرداخت.
مالیات کسب و کار اینترنتی چگونه است؟
ممکن است در ذهن خیلی از شما این سوال باشد که آیا محل قرارگیری کسب و کار مورد نظر در زمینه پرداخت مالیات موثر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که لزوم پرداخت مالیات از سمت دولت برای کسب و کارها تعیین شده است؛ در نتیجه محل یا سبک کسب و کار بر لزوم پرداخت مالیات یا مشمول نشدن به آن، موثر نخواهد بود. چه شما یک کسب و کار فیزیکی داشته باشید و چه یک کسب و کار اینترنتی، باید درصدی از درآمد خود را به مالیات اختصاص دهید.
شایان ذکر است که اگر صاحبین کسب و کار به بخشنامه مربوطه توجه نکنند و میزان مالیات در نظر گرفته شده را پرداخت ننمایند، مشمول افزایش جریمه خواهند شد. با توجه به اطلاعیهای که اداره امور مالیاتی کشور منتشر کرده است، هر کسب و کار مجازی باید حداکثر تا 4 ماه پس از راهاندازی کسب و کار خود، برای تشکیل پرونده به این اداره مراجعه کنند. در نهایت، پس از اینکه به صورت رسمی به سازمان امور مالیاتی اعلام کردید که اشتغال به فعالیت دارید و یک کسب و کار اینترنتی را اداره میکنید، باید کد اقتصادی خود را نیز دریافت کنید. این کد میتواند به صورت آنلاین و از طریق ثبتنام الکترونیکی در سامانه مالیاتی، انجام گیرد.
البته، طی تغییرات اخیری که در راستای مراحل بالا صورت گرفته است، بخش گرفتن کد اقتصادی حذف شده و به جای آن کد ملی افراد در سامانه ثبت میشود. برخی دیگر از وظایفی که صاحبین کسب و کارهای اینترنتی از جمله افراد حقیقی و حقوقی باید طی مراحل ثبت کسب و کار خود در سیستم اداره امور مالیات ثبت نمایند، شامل موارد زیر خواهند بود:
- نامنویسی مودیان مالیاتی در نظام مالیات بر ارزش افزوده
- صدور صورتحساب بر اساس ماده ۸ آئیننامه
- وصول مالیات و عوارض ارزش افزوده از کالاهای مشمول مالیات
- پرداخت مبالغ ذکر شده در اظهارنامه مالیاتی در زمان قانونی
- ارائه صورت معاملات فصلی
- تسلیم فهرست حقوق کارکنان
- ارائه خلاصه درآمد و هزینههای سالانه
توجه داشته باشید که ارائه اظهارنامه مالیاتی، دارای تاریخ مشخصی است که شما باید به عنوان یک فرد حقیقی یا حقوقی، آن را به اداره امور مالیاتی، تحویل دهید. اشخاص حقوقی، تا 4 ماه پس از پایان سال مالی خود فرصت دارند تا اظهارنامه مربوطه را ارائه دهند. از طرف دیگر، مشمولان مالیات بر ارزش افزوده میتوانند تا 15 روز بعد از هر دوره مالیاتی، وظیفه ارائه اظهارنامه مالیاتی خود را انجام دهند.
عدم انجام وظایف مالیاتی و جرایم آن
انجام ندادن وظایف و مسئولیتهای مالیاتی توسط افراد حقیقی و حقوقی، جرایمی را به دنبال خواهد داشت. ممانعت از انجام تکالیف و وظایف مالیاتی، به معنای عدم شفافیت مالی خواهد بود. در این صورت، جرائم پیشبینی شده و تعیین شده، بر کسب و کار افراد اعمال خواهد شد. در نهایت، این امر سبب محروم شدن مودیان مالیات از امتیازهای ویژه و معافیتهای مالیاتی خواهد شد. بنابراین بهتر است تا در زمان مقرر شده مسئولیتهای واگذار شده را انجام دهید تا مشمول این محرومیتها نشوید.
معرفی سامانه مالیات کسب و کار اینترنتی
همانطور که بالاتر نیز به این موضوع اشاره شد، تمامی کسب و کارهای اینترنتی اعم از شرکتی و فروشگاهی، ملزم به پرداخت مالیات به دولت هستند. از این رو، همه کسب و کارها میتوانند با نامنویسی و تکمیل فرمهای مربوطه در این سامانه، جهت ارائه اظهارنامههای مالیاتی خود اقدام کنند. سامانه مورد نظر، تحت کنترل و نظارت وزارت اقتصاد و امور دارایی کشور است. سامانه مالیات کسب و کارهای اینترنتی، به هدف ارائه خدمات به صاحبان مشاغل آنلاین و مشمولان پرداخت مالیات طراحی و راهاندازی شده است. در سامانه مالیاتی کشور که میتوانید از طریق آدرس
tax.gov.ir به آن دسترسی داشته باشید، امکانات مختلف و خدمات ویژهای در راستای پرداخت مالیات و تکمیل نمودن اظهارنامههای مالیاتی ارائه شده است. در سامانه ذکر شده، دو بخش کلی وجود دارد.
یکی از بخشها مربوط به خدمات اصلی مالیات است و از طرف دیگر، بخش دوم به سایر خدمات متفرقه در امور مالیاتی اختصاص داده شده است. هر یک از این بخشها، دارای برخی امکانات هستند. در بخش اصلی این سامانه، امکاناتی همچون ثبتنام الکترونیکی، ثبت صندوق فروش، حافظه مالیاتی و اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی وجود دارد.
شیوه محاسبه مالیات کسب و کار اینترنتی
همانطور که بالاتر این موضوع را بررسی کردیم، شیوه پرداخت و محاسبه مالیات کسب و کار اینترنتی برای تمامی کسب و کارهای آنلاین مشابه کسب و کارهای عادی و فروشگاههای فیزیکی خواهد بود. همچنین، بر اساس اینکه شغل مورد نظر در کدام گروه قرار میگیرد، مقدار مالیات ممکن است کمتر یا بیشتر شود. در بخش زیر، 3 گروه اصلی مالیات را مورد بررسی قرار دادهایم که میتوانید آنها را مطالعه کنید و به این نتیجه برسید که کسب و کار اینترنتی شما جزو کدام دستهبندی قرار میگیرد.
- گروه اول: فروشگاههای اینترنتی که دارای میزان تراکنش بالایی هستند، موظف خواهند بود تا از قوانین مالیاتی شرکتها پیروی کنند. در پایان سال، این دسته از کسب و کارها باید پلمپ دفاتر مالی خود را به همراه اظهارنامه مالیاتی تکمیل نموده و به اداره مالیات کشور ارائه نمایند.
- گروه دوم: در دومین گروه، تراکنشها همانند گروه اول زیاد نیست. کسب و کارهایی که جزو این دسته قرار میگیرند، نیازی به ارائه پلمپ دفاتر مالی نخواهند داشت. تنها لازم است تا در پایان هر ماه و همچنین به صورت سالیانه، فرمهای مالیاتی را پر کرده و به سازمان مالیات کشور ارسال کنند.
- گروه سوم: آخرین گروه نیز دقیقا همانند دیگر گروهها، موظف خواهند بود تا به صورت سالیانه فرم مربوطه امور مالیاتی را تکمیل کنند و به سازمان مربوطه آن را ارائه دهند؛ اما تفاوتی که این گروه با گروههای قبلی دارد، اضافه شدن 5% مالیات به مقدار مالیات سال قبل است. این قانون بر اساس ماده 100 قانون مالیات مستقیم اجرا خواهد شد.
اگر بخواهیم به صورت دقیقتر نحوه محاسبه و مقدار مالیات کسب و کارهای اینترنتی را برای شما شرح دهیم، میتوان گفت که بر طبق ماده 131 قانون پرداخت محاسبه مالیات، اشخاص حقیقی که دارای درآمد تا 50 میلیون هستند موظف خواهند بود 15% از درآمد کل خود را به دولت پرداخت نمایند. اگر این مقدار درآمد بین 50 تا 100میلیون باشد، میزان مالیات به 20% افزایش خواهد یافت. در نهایت، درآمدهای بیشتر از 100 میلیون باید 25% از درآمد خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
مالیات کسب و کار اینترنتی، بر اساس ماده 105 قانون محاسبه مالیات همانند کسب و کارهای عادی که به اشخاص حقوقی تعلق دارند، برابر با 25% خواهد بود. البته، شایان ذکر است که میزان درآمد شما بر محاسبه مالیات کسب و کار اینترنتی موثر خواهد بود. مقدار مالیاتی که برای هر کسب و کار در نظر گرفته میشود، با توجه به درآمدهای متنوع آنها، اندکی متفاوت خواهد بود.
مبنای محاسبات مالیات کسب و کار اینترنتی
ممکن است این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که مشاغل اینترنتی بر چه اساسی به سه گروه مختلف تقسیمبندی میشوند و چگونه باید تشخیص دهید که شما جزو کدام گروه قرار میگیرید. تا اینجا متوجه شدیم که مقدار مالیات کسب و کار اینترنتی بر اساس میزان درآمد و گروهبندی کسب و کارها اعمال میشود.
حال در ادامه به شکلی دقیقتر این موضوعات را توضیح خواهیم داد. یکی از نکاتی که طی مراحل محاسبه مالیات کسب و کار اینترنتی در نظر گرفته میشود، نحوه انجام کار است. برای مثال؛ اینکه شما خود محصولات فروشگاهتان را تولید میکنید یا خیر، بر درصد مالیات تاثیرگذار خواهد بود. در این باره، انواع کسب و کار اینترنتی مورد نظر میتوانند در دو دستهبندی متفاوت قرار گیرند:
- اگر مالکیت کسب و کار اینترنتی، مسئولیت تولید و ارائه محصولات را بر عهده داشته باشد، نحوه محاسبه مالیات او بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده و سیاستی که خود فروشنده در نظر گرفته است، انجام خواهد شد.
- در صورتی که کسب و کار شما در قالب وبسایت، صفحه اینستاگرامی یا شبکههای اجتماعی باشد و هیچگونه مسئولیتی در زمینه تولید کالا نداشته باشد، مالیات به صورت درصدی بر درگاه پرداخت اعمال میشود. بنابراین، اگر تنها وظیفه فروش محصولات و کالاها را بر عهده دارید، این نوع مالیات برای شما محاسبه خواهد شد.
یکی دیگر از معیارهای مهم که بر شیوه محاسبه مالیات کسب و کار اینترنتی موثر است، خوداظهاری مالیاتی است که توسط افراد اعلام میشود. البته، توجه داشته باشید که اگر خوداظهاری مالیاتی کسب و کار شما بر اساس واقعیت فروش و درآمدزایی شما ارائه نشده باشد، اداره مالیات کشور با بررسی شواهد و مدارک، مالیات شما را تعیین میکند.
8 مرحله پرداخت مالیات کسب و کار اینترنتی
برای اینکه بتوانید دید کاملی نسبت به مراحل پرداخت مالیات کسب و کار اینترنتی خود داشته باشید، در بخش زیر قدم به قدم پیشنیازهای آن را شرح دادهایم:
- در اولین مرحله، باید پرونده مالیاتی کسب و کار خود را ایجاد کنید و آغاز فعالیت تجارت آنلاینتان را اعلام نمائید.
- قدم بعدی، ثبتنام در سامانه اینترنتی امور مالیات کشور است. پس از انجام نامنویسی، کد اقتصادی خود را دریافت میکنید. البته، در حال حاضر به علت افزایش سهولت در مسیر پرداخت مالیات، شماره ملی شما به عنوان کد اقتصادی ارائه میشود.
- پس از مراحل بالا، باید برای ثبتنام در نظام مالیات ارزش افزوده فراخوانهای هشتگانه اقدام کنید.
- مرحله چهارم به صدور صورت حساب مالیاتی اختصاص مییابد. این ضرورت بر اساس ماده 95 قانون محاسبه مالیات و اصول مالیات ارزش افزوده، در نظر گرفته شده است. همچنین، کسب و کارهایی که به فروش خدمات یا محصولات میپردازند، این ارزش افزوده به آنها تعلق مییابد.
- اظهارنامه مالیاتی در مدت زمان تعیین شده، توسط سازمان امور مالیاتی کشور ارائه میشود.
- معاملههای فصلی به صورت لیست شده باید ارائه گردند.
- در مرحله هفتم، شما موظف خواهید بود تا فهرست کاملی از حقوق و دستمزدهای کارکنان خود ایجاد کنید.
- در نهایت، برای اینکه مراحل محاسباتی فروشگاه شما به درستی صورت گیرند باید هر اطلاعاتی که مربوط به حسابها و امور مالی کسب و کار شما است را در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار دهید.
قوانین معافیت مالیات کسب و کار اینترنتی
در فرآیند محاسبه مالیات، علاوه بر شرایطی که موجب میشوند تا کسب و کارها مشمول پرداخت مالیات گردند، برخی شرایط نیز سبب معافیت کسب و کارها از پرداخت مالیات خواهند شد. در صورتی که کسب و کار شما نیز دارای شرایط ذکر شده زیر باشند، از پرداخت مالیات در زمینه کسب و کارهای اینترنتی معاف خواهید بود:
- وبسایتها و پلتفرمهای آموزشی که با کسب مجوز از سمت وزارت ارشاد اسلامی آغاز به کار میکنند، در ادامه مسیر حرفهای خود از پرداخت مالیات کسب و کار اینترنتی معاف خواهند بود.
- شرکتهای دانش بنیان مشمول پرداخت مالیات کسب و کار اینترنتی نمیشوند. همچنین، آنها به مدت 20 سال میتوانند بدون نیاز به پرداخت مالیات فعالیت خود را ادامه دهند. البته، شرکتهای دانش بنیان از برخی شرایط و امتیازات دیگر نیز برخوردار هستند که میتوانید با تحقیق و مطالعه بیشتر به صورت اختصاصی در این زمینه، اطلاعات لازم را کسب نمائید.
جمعبندی
در این مقاله، به بررسی صفر تا صد مالیات کسب و کار اینترنتی پرداختیم. کسب و کارهای اینترنتی درست همانند مشاغل حضوری و فیزیکی، موظف به پرداخت مالیات خواهند بود. نوع و میزان مالیاتی که برای کسب و کارهای اینترنتی در نظر گرفته میشود، با توجه به درآمد آنها، متفاوت است. مراحل ثبتنام و پرداخت مالیات از طریق سامانه اینترنتی اداره امور مالیات کشور، ممکن خواهد بود. همانطور که شرایط جهت تشخیص مشمول شدن پرداخت مالیات برای کسب و کارها بررسی میشود، برخی کسب و کارهای اینترنتی نیز میتوانند از پرداخت مالیات به صورت کامل معاف شوند. برای مثال؛ شرکتهای دانشبنیان یا وبسایتهای آموزشی و فرهنگی که مجوز خود را از وزارت ارشاد اسلامی دریافت کردهاند، میتوانند بدون پرداخت مالیات به مسیر حرفهای خود ادامه دهند. شایان ذکر است که شرکتهای دانشبنیان میتوانند تا 20 سال بدون لزوم به پرداخت مالیات فعالیت داشته باشند.